Common sense is not common enough.

Dosjetljive opaske ne dokazuju ništa. Voltaire

19.12.2010.

Komparativci su fenomen

     Budim se i nakon nevoljkog umivanja vodom od 0,5 stupnjeva Celzijusa bacim malo pogled kroz prozor. Lijep prizor. Danas sam se probudio u Dubrovniku. Gledam Stari grad. Nepotrebno opisivati, svi znamo kako izgleda, nekome lijep, nekome onako, nekome ništa posebno. Odem do kuhinje, pristavim si vodu za čaj i stavim tavu na ringlu da si ispržim hrenovke. Dosta za doručak. Nećemo pretjerivat.
     I dok čekam da ulje počne svrčat kako bi okrenuo hrenovke na sljedeću četvrtinu, uhvate me neizbježne misli o jadnicima koji su u goroj situaciji nego ja. Misli mi odmah odlepršaju do jadnog Ive Sanadera. Kako li je njemu sada? Čujem da je jadnik ručao špagete dok je bacao pogled kroz prozor na tvrđavu Hohen-Salzburg. A, sigurno se umio vodom od minimalno 25 stupnjeva Celzijusa.
     Međutim, jadnik je u težoj situaciji od mene. Ipak je on u zatvoru.
     Teško je u tom zatvoru u Austriji. Isto onima optuženima u Hagu. Teško je u svim zatvorima (mada vjerujem da su KPD Zenica i Oz vrhunac teškoće). Drugi te hrane, oni se moraju misliti što će ti spremiti taj dan za dručak, oni moraju misliti i od kojeg novca tu hranu za doručak kupiti. Oni misle za tebe kako će platiti račun za grijanje vode kojom se umivaju svako jutro, oni misle kako će misliti i sutradan sve to isto osigurati svojim uvaženim gostima. Težak je taj zatvor. Mislim, ne možeš izići kad hoćeš, nema njima otići na kavu kao ja pa se riješavati feninga i lipa iz šest džepova na  hlaćama (od kojih su dva poderana), nema njima ići na zavod i prelistavati oglase. Ba interrnetu to nemogu pretraživati jer mi ga svaki mjesec isključe 31. u ponoć budući da čistim džepove od feningi i lipa kako bi i internet platio. Jebiga, Ivo Sanader ne mora o tome brinuti. Čuo sam da imaju u tim zatvorima i internet klubove,  a jedan sat korištenja računara ne moraš ni platiti. Škrte Švabe, ne daju laptop i konekciju u ćelije.
     Ipak, lakše je meni nego Ivi. Jer kad njega liše slobode, možda i osude za što li ga već i lišavaju slobode, on će ležati u tim strogim uvjetima 3 do 5 godina te izići na eni toliko dragu slobodu i onda gledati da si plati kavu sa milijunčekom iz Hypa ili milijunčekom iz Fime. Težak život, znam kako mu je.
     A, jesam li ja to ogorčen na Ivu? Ili samo tako zvuči? Ma nisam, žao mi čovjeka. Znam ja kako je se u životu teško probijati sa studijem komparativne književnosti u glavi, ipak smo kolege po struci. Teško je komparativcima sastaviti kraj sa krajem, znamo mi iz struke to vrlo dobro.
     Da opet napomenem, nisam ja ogorčen na Ivu. Ni u kom slučaju. Bože sačuvaj, pa kolege smo. Bolje komparativac kriminalac ili komparativac premijer nego komparativac komparativac (baš me interesuje na šta bi ličio komparativni kriminalac).
     Ogorčen sam ja što nemam snage prebaciti na drugi kanal dok gledam u ekskluzivnim vijestima u podne o tome što je Ivo jeo, kakvom se vodom umivao, gdje je pogled bacao.
     Međutim, shvatim onda da nemam razloga biti ogorčen. Pa, večeras je Red Carpet. Morat ću obavezno pogledati koje je boje govno Lady Gage u zadnje vrijeme, koje je dugine boje koža novog djeteta Brangeline, koju je novu kamasutričnu pozu naučila Severina u pripremi za novi video clip, duboke isprike, video spot. Mora se to, jebiga, znat. Ipak sam ja komparativac. Moram usporediti njihove živote sa svojim.

Common sense is not common enough.
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
42000


My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?

Powered by Blogger.ba