Common sense is not common enough.

Dosjetljive opaske ne dokazuju ništa. Voltaire

20.12.2010.

Dvije i pol priče - u klinču Hansa i Franza

Priča 1.

     Hans je rođeni Nijemac. Nije jedan od onih čiji su roditelji došli iz nekih država čudnog naziva, već su oni rođeni tu, odmah kod Wiesbadena, i to već generacijama. Hans je, kako bi se to reklo, pravi Švabo. I kao pravi Švabo, Hans na ljetovanje ne ide na Jadransko more budući da ga ljudi oko njega na Jadranu podsjećaju previše na ljude oko njega u Wiesbadenu. Hans kao Švabo gornje srednje klase na ljetovanje ide u Tajland.
     Nije Hansu do tajlandskih plaža, sitnog pijeska i tajlandske kuhinje. Hans je turist posebnih zahtjeva i afiniteta. Hans voli male dečkiće. I to ne one od dvanaest-trinaest godina, već mrvicu mlađe. Kada im je devet godina tad su Hansu najslađi. I, zato Hans ne ide na Jadran jer na Jadranu nema devetogodišnjih dečkića koji mu u bungalovima pružaju masaže prije nego što njihove mlade nježne ručice pređu na konkretnije masaže. Ipak je Hans zahtjevan turist.
     Hansa nisu kao dječaka roditelji prodali svodnicima kako bi prehranili ostale osmero djece, ali je Hansov tata bio nevaljao na svoj način. Sjeća se Hans vrlo dobro podruma svoje rodne kuće i svijetlih očiju njegovog tate dok je svoga malog Hansa tjerao da ga masira isto kao što Hans voli da se njega sada tako masira. Sjeća se Hans i ne osjeća grižnju savjesti. Zašto i bi kada i ne zna za drukčije? Ne smatra sebe Hans bolesnim, degeneričnim ili zastranjelim. Hans je sebi i svima oko sebe sasvim normalan, samo se koristi siromaštvom obitelji u Tajlandu kako bi sebi pružio neka unikatna zadovoljstva.
     Ne zna Hans da ha čeka iznenađenje. Dok ga devetogodišnji dečkić mazi po međunožju, Hansa u hotelu čeka policija sa Interpolovom potjernicom. Na njoj piše da su mu na laptopu pronašli kolekciju fotografija devetogodišnjih dječačića u nezgodnim situacijama. I, biti će Hans osuđen zbog posjedovanja tih fotografija. Dobit će godinu i pol zatvora od njemačke policije, ali mu neće suditi zbog masaža u Tajlandu. A, nakon godinu i pol otići će Hans za nagradu opet u Tajland kao turist unikatvnih afiniteta.


Priča 2.

     Franz je isto tako rođeni Nijemac. Isto tako nije pripadnik onih obitelji čiji su roditelji došli iz nekih država sa čudnim imenima. I on je rođen tu, u Wiesbadenu, par blokova dalje od Hansa. Međutim, nisu se nikada upoznali. Šteta.
     Franz ne ide na ljetovanje. On je javna ličnost i nema vremena sebi dopustiti ljetovanja te prirode. Franz je ravnatelj jednog sjemeništa u južnoj Njemačkoj. Njegova je dužnst da ljeto provede pripremajući se za sljedeću školsku godinu kada će u sjemenište doći novih osamdeset i pet mladih sjemeništaraca od četrnaest godina.
     Puno je to posla za Franza, ali to mu je dužnost koju mu je bog dao. Revno vrši svoju dužnost i očekuje nakon smrti nagradu za to. Međutim, Franz s vremena na vrijeme i sam sebe nagradi ne očekujući po tom pitanju uplitanje neke više sile. Ipak je teško odoliti slatkim mladim golobradim četranestogodišnjacma.
     I počasti tako sebe Franz posebnim tretmanom. Pozove nekog od mladih sjemeništaraca u svoje prostorije. Sjedne s njima porazgovarat, a ponekad mu se ruke ne mogu suzdržat pa se oslobode po tijelu mladog sjemeništarca. A, onda mu počne na uho govoriti kako ga čeka najstrašnija božja kazna ako ikome išta kaže. I, dahčući tako Franz uradi svašta nekom nasumičnom sjemeništarcu. Svake nedjelje se ispovjedi bogu za to svoje ponašanje kajući se za svoje grijehe i ovozemaljske poroke.


Priča koja nije priča

     Pita se papa što se može učiniti da se najbolje popravi sve učinjeno. Teško je to etičko i teološko pitanje. Međutim, nije to nije teško kao pravno pitanje. Jednostavno pošalješ krivca u zatvor i to je to.
     Ali, onda dođe do druge stvari. Zašto bi jedan Franz bio kažnjen sa dvadeset godina zatvora, a Hans samo sa godinu i pol. Pa, počinili su isti grijeh pred zakonom. Međutim, Franz još uvijek nije u zatvoru, a Hans je neki dan izišao. Čeka lijepo vrijeme da odleti za Tajland.
     Žalosno je to što je Hanso dobio tako kratku kaznu, ali njemački zakon ga tuži samo za ono što je učinio u Njemačkoj. Tajland treba da razriješi ono u Tajlandu. Žalosnije je pak što Franz još uvijek nije dobio nikakve kazne budući da ga štiti jaka institucija, kako fizička tako i etička.
     A, onda dođe papa i u isti koš strpa i Hansa i Franza. Jer, na kraju krajeva, obojica su učinili isto, one pravne sitnice ćemo zanemarit. Brani tako papa svoje stado, naravno, ne ono od četranest godina, dok bi zbog Hansa nanovo osnovao Inkviziciju.
    
     Što je pak sa mnom i mojim mišljenjem? Pa, reći neću ništa više od rečenog, ali gledam desno i lijevo oko sebe i gledam Hansa i Franza. Sjedimo u avionu, a mene zapalo sjedalo u sredini. I, nasmiješim se vidjevši ih obojicu kako su razočarani što imam više godina od onog što njih dvojica preferiraju.

Common sense is not common enough.
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
40909


My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?

Powered by Blogger.ba