Common sense is not common enough.

Dosjetljive opaske ne dokazuju ništa. Voltaire

22.01.2011.

Autoput V-c

Ekrem i Sejo su sjedili na velikom kamenu i jeli Zdenka sir namazan po onom kruhu od 70 feninga. Sejo, mladić od devetnaest godina je halapljivo gurao polovicu kruha u usta opasno samom sebi prijeteći da će se zagrcnuti. Ekrem je bio iskusniji, pa je jeo lagano, male grizeve, trebao je sendvič da ga drži do šest popodne. A, i godine su bile tu. Četrdeset i pet na leđima.

„Oš mi nešto objasnit?“ mumljajući ga upita Sejo pokušavajući progutati veliki zalogaj istovremeno radeći glavom kao prepadnuti golub.

„Šta?“ lagano će Ekrem gledajući auta koja su u koloni prolazili ispred njih.

„Ovo nešto što radimo svake godine,“ doda Sejo te konačno proguta komad u ustima. Ekrem ga je skoro čuo kako mu je sletio u želudac.

„Reci više.“

„Pa, svake godine pred zimu iskopamo ovaj pomoći put. Sva auta usmjerimo da idu na makadam i zatvorimo bauštelu onda do proljeća. A auta se onda drndaju i drndaju par mjeseci dok mi ne radimo. Zar nije bolje da to uradimo na proljeće i onda ljudi ne bi vozili po makadamu toliko dugo?“

Ekrem je zastao razmišljajući. Mali je stvarno imao logiku. Svaku dionicu autoputa koju prave od Sarajeva prema Zenici, urade tako. Probiju pomoćni put i razgule kući preko zime, a auta nek se drndaju. A, političare zaboli. Oni imaju službena. Ionako se kaže da je službeno jedino auto koje možeš vozit 120 po makadamu.

„Slušaj mali,“ Ekrem će konačno lagano žvačući zadnji zalogaj oskudnog sendviča. „Znaš da u ovoj zemlji obični insan nije daleko dogur'o ako puno pita. Što manje znaš, lakše ti bude.“

„Jesi'l ti zato nadglednik pa ne moraš radit?“ odmah će Sejo.

„Mali,“ napravi se ljutim Ekrem. „Opet pitaš i zato ćeš dobit kaznu sad. Lopatu u ruku i idi razbacaj onaj pijesak iza nas.“

Sejo u trenu izgubi volju. Nevoljko ustade sa kamena, zgrabi lopatu i uputi se prema esetak kubika pijeska koje je kamio izbacio prije nego što su sjeli prigrist. Ekrem se pak smijao u sebi i razmišljao. Nije on došao do nadglednika zato što nije zapitkivao već zato što mu je punac inžinjer građevine u Bosnaputevima. A, iako mu je Sejo bio zet, teško da će mu moći srediti bolji posao kad mali toliko zapitkuje. E, što ti je zemlja. Samo da se razduži izgradnja ovog autoputa V-c što duže pa da mu i zet zaradi penziju na njemu.

Common sense is not common enough.
<< 01/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
41998


My blog is worth $0.00.
How much is your blog worth?

Powered by Blogger.ba